Eigen uitvaart regelen
Als je helemaal gezond bent wil je natuurlijk liever niet bezig zijn met het idee dat je zelf ook een keer zal sterven. Toch is het niet onverstandig om, als is het maar heel kort, na te denken over wat er moet gebeuren als je zelf komt te overlijden. Het kan een heel gerustellende gedachte zijn als je weet dat alles is geregeld zodat je nabestaanden niet met allemaal vragen achter blijven.
Wordt je begraven of gecremeerd?
Een van de eerste vragen waar mensen mee worden geconfronteerd na een sterfgeval is de vraag of de overledene moet worden begraven of gecremeerd. Soms denken mensen dat het antwoord op die vraag eenvoudig is, maar dat is helaas niet altijd het geval.
Uitvaartverzorgers maken het wekelijks mee dat ze bij families thuis komen die geen flauw idee hebben of hun dierbare gecremeerd of begraven wilde worden. Dat kan zorgen voor heel wat (eigenlijk onnodige extra) spanning. Zeker als de nabestaanden het onderling niet eens kunnen worden.
Mensen kunnen heel eenvoudig voorkomen dat hun dierbare achterblijven met allemaal vragen en onzekerheden. Dit kan al eenvoudig voorkomen worden door met je dierbare te praten over je eigen uitvaartwensen. Natuurlijk is het niet nodig om alles tot in detail te bespreken, maar het is wel handig om de belangrijkste elementen op te noemen. Spreek uit of je wilt dat je wordt begraven of gecremeerd. Je zou ook kunnen aangeven of je een voorkeur hebt voor de invulling van de opbaring en de uitvaartplechtigheid. Wil je begraven worden in een kist of op een opbaarplank? Bij leven lijken dit heel eenvoudige vragen, maar voor je nabestaanden kan het heel moeilijk zijn om deze vragen te beantwoorden als ze door emoties zijn overvallen na je overlijden.
Begraven, maar waar?
Als je wilt dat je na je overlijden wordt begraven in Nijmegen dan zou je ook kunnen nadenken over de plek waar je wilt worden begraven. Wil je worden begraven op Begraafplaats Jonkerbos, begraafplaats Daalseweg, begraafplaats Vredehof, begraafplaats Graafseweg, begraafplaats Notenlaantje, R.K. Begraafplaats Lent, Nederland Hervormde begraafplaats Lent, Joodse Begraafplaats Huis der Levenden, Begraafplaats St. Barbara, Brakkenstein, Begraafplaats Neerbosch (RK) St. Antonius Abt kerk, Begraafplaats kinderdorp Lindenhout of Begraafplaats Hatert. In het hoofdstuk begraafplaatsen in Nijmegen vindt u meer informatie over deze begraafplaatsen en de aanwezige voorzieningen.
Als iemand kiest voor een begrafenis is het heel belangrijk om na te denken of het een bijzetting moet worden in een algemeen graf of een particulier graf. Een particulier graf is een graf waarvan de rechthebbende (de eigenaar) mag bepalen wie er in worden begraven. Doorgaans gaat het om familieleden. In een particulier graf worden twee of drie overledenen begraven en de looptijd van het graf duurt doorgaans 20, 30 of 50 jaar. Na het verstrijken van de grafrusttermijn kunnen nabestaanden er voor kiezen om de termijn weer te verlengen.
In een algemeen graf worden drie overledenen begraven op volgorde van overlijden. De kans is zeer groot dat de overledenen elkaar bij leven nooit hebben gekend. Op het graf krijgen de nabestaanden allemaal een derde deel van de ruimte om er bijvoorbeeld een kleine steen met de naam van de overledene op te plaatsen. Na tien jaar wordt het graf geruimd en worden de menselijke resten bijgezet in een knekelput (massagraf). Het is niet mogelijk om de grafrechten van een algemeen graf na afloop te verlengen. Doorgaans is het wel mogelijk om opdracht te geven om een dierbare alsnog te laten bijzetten in een particulier graf of te laten cremeren. Een algemeen graf is goedkoper dan een particulier graf. Niet alle begraafplaatsen in Nijmegen beschikken over een algemeen deel.
Wensen vastleggen
Er zijn verschillende manieren om je eigen uitvaartwensen vast te leggen. De meest eenvoudige manier is door ze op te schrijven en deze aantekeningen te bewaren op een plek waar u ook andere belangrijke papieren bewaard. Het is verstandig om mensen uit uw omgeving te vertellen dat u uw uitvaartwensen heeft omschreven. Het is ook mogelijk om uw wensen met (bij voorkeur minimaal twee) dierbaren te bespreken.
Het is ook mogelijk om uw wensen officieel vast te leggen. Daarbij is het ook mogelijk om nog veel meer zaken vast te leggen zoals uw wensen over de nalatenschap etc. Dit soort zaken kunnen worden vastgelegd in bijvoorbeeld een testament. In de infotheek van Uitvaart.nl staan alle mogelijkheden op een rij. Daar leest u ook hoe u dit soort zaken kunt regelen. U vindt deze informatie in het hoofdstuk wensen vastleggen.
Wat kost mijn uitvaart?
Een uitvaart is over het geheel genomen best kostbaar. Een eenvoudige uitvaart kost doorgaans toch al enkele duizenden euro’s. Dat is geld dat niet iedereen zomaar even heeft klaar liggen. Daarom is het verstandig om bij leven na te denken over hoe je uitvaart betaald moet worden. Er zijn verschillende manieren, zo kan iemand er voor sparen, maar er zijn ook verschillende uitvaartverzekeringen die deze kosten dekken.
Om te weten hoeveel geld je moet sparen of voor hoeveel je moet verzekeren kan je eenvoudig uitrekenen wat je eigen uitvaart zal gaan kosten. Dat kan door de uitvaart kostencalculator van Uitvaart.nl in te vullen. Deze calculator maakt een berekening op basis van de gemiddelde tarieven die worden gehanteerd door honderden uitvaartondernemers in Nederland. De kostencalculator is geheel gratis en er hoeft ook geen telefoonnummer of mailadres achtergelaten te worden.
Ga naar de uitvaart kostencalculator op Uitvaart.nl.
Kijk voor meer informatie over de kosten van de uitvaart en uitvaartverzekeringen in het hoofdstuk kosten uitvaart Nijmegen.