Alles over een uitvaart in Nijmegen

Crematorium in Nijmegen

In en rond Nijmegen zijn drie crematoria gevestigd. De oudste zijn Crematorium Jonkerbos (Facultatieve) en Crematorium Rijk van Nijmegen(Funecap Groupe) aan de Schoenakker in Beuningen. Crematorium Waalstede (DELA) is het nieuwste crematorium in de regio.

In heel Nederland worden steeds meer crematoria gebouwd omdat het crematiepercentage (dat is het percentage aan overledenen die worden gecremeerd) jaarlijks blijft stijgen. Sinds 2003 worden er meer overledenen gecremeerd dan begraven (50,6 % in 2003, 60,96% in 2013). Veel uitvaartorganisaties spelen in op deze trend door meer crematiefaciliteiten aan te bieden. Mensen die meer willen lezen over de ontwikkeling van het crematiepercentage kunnen alle cijfers terug vinden in de infotheek van Uitvaart.nl. De cijfers zijn daar te vinden in het hoofdstuk Achtergronden.

Crematorium Jonkerbos

Crematorium Jonkerbos is onderdeel van de Facultatieve Groep. Deze organisatie is met diverse activiteiten (onder andere bouwer van crematieovens) actief in tien verschillende landen. In Nederland heeft de Facultatieve Groep verschillende crematoria en begraafplaatsen in bezit (o.a. Moscowa Arnhem, Westerveld Driehuis, crematorium Kranenburg Zwolle).

Crematorium Jonkerbos is in 1984 gerealiseerd naast begraafplaats Jonkerbos. Het crematorium is ruim gebouwd en heeft de beschikking over twee aula’s, drie koffiekamers (ruimte waar de condoleance wordt gehouden na de plechtigheid) en een familiekamer.

In de Boszaal is ruimte voor 135 zitplaatsen. Families die de uitvaart in kleine kring willen houden kunnen voor de plechtigheid gebruik maken van de intieme Jonkerzaal waar 35 zitplaatsen zijn. In de Boszaal kan de kist aan het einde van de plechtigheid naar beneden dalen. De familie kan er ook voor kiezen om iedereen langs de kist te laten lopen en de kist niet te laten dalen in het bijzijn van de belangstellenden van de uitvaart. De standaardtijd voor een uitvaartplechtigheid in Jonkerbos is veertig minuten. Het is mogelijk om een langere plechtigheid te houden. Daarvoor moet van te voren wel extra tijd worden gereserveerd.

Crematorium Jonkerbos biedt nabestaanden verschillende opties op het gebied van asbestemming. Er zijn onder andere mogelijkheden om de as bij te zetten of te verstrooien. Kijk voor meer informatie over asbestemming in het hoofdstuk Asbestemming in Nijmegen.

Crematorium Jonkerbos
Weg door Jonkerbos 51
6532 CN Nijmegen
Telefoon: 024 356 56 45
Fax: 024 356 72 25
E-mail: info@crematoriumjonkerbos.nl
Website: www.crematoriumjonkerbos.nl

Crematorium Waalstede

Crematorium Waalstede is onderdeel van coöperatie DELA. Het crematorium opende haar deuren in 2016 en is daarmee het jongste crematorium van Nijmegen. Het crematorium biedt nabestaanden de mogelijkheid om zelf te bepalen in hoeverre ze zelf willen helpen bij het afscheid van hun dierbare.

Het crematorium beschikt over vier rouwkamers war de overledene tussen de dag van overlijden en de crematie kan worden opgebaard. Nabestaanden die veel bij de overledene willen zijn kunnen gebruik maken van de 24-uurs kamer waar men afscheid kan nemen zonder eerst een afspraak te maken. Waalstede beschikt over twee aula’s waarvan de grootste een capaciteit heeft van 150 zitplaatsen en 250 staanplaatsen. De kleine aula biedt ruimte voor dertig personen.

Het crematorium biedt diverse asbestemmingen aan. Meer informatie over asbestemming is te vinden in het hoofdstuk Asbestemming in Nijmegen.

Crematorium en uitvaartcentrum Waalstede
Staddijk 130
6537 TW Nijmegen

Crematorium Rijk van Nijmegen

Crematorium Rijk van Nijmegen is onderdeel van Funecap Groupe (tot 2021 was het crematorium eigendom van Yarden). Het is een groot crematorium dat ook beschikt over een eigen uitvaartcentrum. Het is gelegen aan de Schoenaker 12 in Beuningen.

Het crematorium heeft de beschikking over twee aula’s. In de grote aula kunnen groepen worden ontvangen tot 400 mensen. Er is ruimte voor 175 zitplaatsen. De kleine aula is intiemer van opzet, hier is ruimte voor maximaal vijftig personen. Er zijn veertig zitplaatsen. Alleen in de grote aula kan de kist aan het einde van de plechtigheid dalen. De standaard tijd voor een plechtigheid is 45 minuten. Families kunnen tegen betaling extra tijd reserveren. Er zijn drie koffiekamers waar de condoleance gehouden kan worden. Het uitvaartcentrum beschikt over drie opbaarkamers.

Het crematorium biedt diverse asbestemmingen aan. Meer informatie over asbestemming is te vinden in het hoofdstuk Asbestemming in Nijmegen.

Crematorium Rijk van Nijmegen
Schoenaker 12
6641 SZ Beuningen (Nijmegen)
Telefoon: 024 - 677 42 88
Fax: 024 - 677 45 86

Lijkverbranding

In een crematorium wordt doorgaans de uitvaarplechtigheid gehouden en de condoleance. Na de plechtigheid wordt de kist met de overledene overgebracht naar de ovenruimte. Hier wordt de kist in een crematieoven ingevoerd waarna de crematie (ook wel lijkverbranding) zal plaats vinden. Als het crematieproces (meer informatie over het crematieproces zoals de duur van de crematie, warmte, filters etc. is te vinden in de infotheek van Uitvaart.nl in het hoofdstuk De crematieoven) is voltooid wordt de as bewaard in een asbus. Het crematorium moet de as minimaal een maand bewaren in de algemene nis van het crematorium. In de Wet op de lijkbezorging is bepaald dat het crematorium de as niet eerder mag meegeven aan de familie. Deze regel komt nog uit de tijd dat cremeren in Nederland officieel werd toegestaan, want nog niet eens heel erg lang geleden werd cremeren in Nederland alleen gedoogd door de overheid. In de onderstaande film is te zien hoe het cremeren zich heeft ontwikkeld in Nederland.

Condoleance in het crematorium

Veel families kiezen er voor om de condoleance na de uitvaart te houden in het crematorium. Dit is praktisch omdat de belangstellenden zich dan niet hoeven te verplaatsen naar een andere locatie. Zowel crematorium Jonkerbos als crematorium Rijk van Nijmegen beschikt over uitgebreide mogelijkheden als het gaat om de catering bij de condoleance. Families kunnen er ook voor kiezen om de condoleance te houden op een andere locatie. Sommige mensen vinden het prettiger om samen te komen op een locatie die niet gerelateerd is aan de uitvaartbranche. Denk daarbij aan een kroeg, restaurant, hotel of mogelijk gewoon thuis. Er is op het gebied van condoleren heel veel mogelijk en mensen kunnen het helemaal naar eigen wens en smaak invullen. Natuurlijk speelt het beschikbare budget daarbij ook een rol. In het hoofdstuk Condoleance in Nijmegen kunnen lezers inspiratie opdoen voor de invulling van een condoleance naar eigen smaak en wens.

Overlijden in regio Nijmegen melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206