Alles over een uitvaart in Nijmegen

Condoleance in Nijmegen

Na bijna elke uitvaart wordt een condoleance gehouden. Dit is doorgaans het moment waarop belangstellenden de directe familie condoleren met het verlies van hun dierbare. Tot begin van deze eeuw zag nagenoeg elke condoleance er hetzelfde uit. De familie stond aan het einde van de condoleancekamer en als bij een soort van defilé kwam iedereen even voorbij lopen.

Tijdens de condoleance werd meestal alleen koffie en thee geschonken. Daarnaast mocht men kiezen uit cake of (droge) broodjes met ham of kaas. Tegenwoordig is er veel meer variatie als het gaat om de condoleance na afloop. Families willen een unieke uitvaart die bij hen en de overledene past, dat is ook terug te zien bij de condoleance.

Mensen wonen tegenwoordig ook steeds vaker ver uit elkaar. Dat maakt dat mensen elkaar bij een uitvaart soms voor het eerst in jaren weer terug zien. Vaak wil men graag de tijd hebben om in alle rust en onder het genot van een borrel herinneringen op te halen. Een condoleance heeft soms wel wat weg van een reünie.

Bittergarnituur, bier, wijn, champagne en tappas

De catering is een stuk moderner geworden. Veel families laten tijdens de condoleance bier en wijn serveren en er gaan dienbladen rond met bittergarnituur. Andere families kiezen er voor om met zijn allen te gaan eten na een uitvaart. Eigenlijk is alles mogelijk en de meeste crematoria en uitvaartcentra hebben de beschikking over een moderne keuken die het mogelijk maakt om zo uitgebreid te koken als de familie maar wil.

Uiteraard speelt het beschikbare budget ook een belangrijke rol. Wanneer men er voor kiest om de bezoekers te voorzien van uitgebreid eten en drank dan zal dit wel wat meer kosten dan eenvoudige condoleance met koffie en thee. Het is daarom heel belangrijk dat van te voren goed overlegd wordt met de uitvaartondernemer. Die laatste kan precies uitleggen wat de condoleance gaat kosten en eventueel bijsturen wanneer de kosten hoger uitvallen dan het beschikbare budget.

Waar hou je de condoleance?

Waar hou je de condoleance?

De meeste condoleances worden gehouden in de koffiekamer van het crematorium, de begraafplaats of het uitvaartcentrum waar de uitvaartplechtigheid is gehouden. Het voordeel van deze locaties is dat belangstellenden zich niet hoeven te verplaatsen. Een bijkomend voordeel is dat de medewerkers heel goed weten hoe ze rouwende mensen het beste kunnen helpen. Een nadeel is vaak dat men op deze locaties erg gebonden is aan de afgesproken tijden. Als nabestaanden eigenlijk nog wat langer bij elkaar zouden willen zijn moeten ze toch vertrekken als de tijd er op zit. Dat moet omdat er ruimte gemaakt moet worden voor de volgende familie.

Het is ook mogelijk om de condoleance te houden op een niet uitvaart gerelateerde locatie. Denk daarbij aan een café, restaurant, zalencentrum, hotel of de sportkantine van de favoriete club van de overledene. Een condoleance kan eigenlijk op elke locatie worden gehouden waar de familie dat wil. Het is wel verstandig om van te voren goede afspraken te maken met de eigenaar van de locatie. In veel gevallen zal de uitvaartondernemer er voor zorgen dat alles goed wordt geregeld met de locatie. Van te voren zullen ook afspraken worden gemaakt over de catering en het is ook altijd verstandig om goede afspraken te maken over de kosten.

Hoe kies je locatie voor condoleance?

Bij het kiezen van een locatie om de condoleance te houden kan men rekening houden met verschillende zaken. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de familie de condoleance wil houden in de favoriete kroeg van de overledene. Maar het is ook mogelijk dat een familie kiest voor een goed restaurant omdat ze na de uitvaart uitgebreid willen eten met elkaar.

De keuze van de locatie zal doorgaans vooral afhangen van de wensen die de familie heeft. Wil men een borrel, koffietafel, uitgebreid eten? Voor elke condoleance is een passende locatie te vinden. De uitvaartondernemer kan families ook adviseren welke locaties in Nijmegen geschikt zijn voor een condoleance.

Overlijden in regio Nijmegen melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206